Pentingnya menjaga kesihatan dengan menggunakan teknologi terkini yang mujarab

Asalamualikum Dato’,  Datin, Tuan dan Puan

Mari kita membaca kisah pesakit yang sembuh dengan menggunakan pakain kesihatan VKEN.

Kisah 1:

kISAH 2:

Kisah 3:

Kisah 4:

Kisah 5:

Kisah 6:

Kisah 7:

Kisah 8:

Kisah 9:

Kisah 10:

Bagaimana pakaian kesihatan berfungsi?

Produk Vken Ultimate Energy dan stokin vken membantu, menenangkan, melegakan, membaiki, membuang, meremajakan, memulihkan badan dan sebagai detox.

Produk Vken Ultimate Energy termasuk stokin ini adalah produk teknologi dari jepun,teknologi nano. Di buat di Taiwan. Di dalam stokin mengandungi 5 bahan iaitu Laha Gunung Berapi, Titanium, Arang Batu Putih, Sinar Inframerah Jauh (SIJ) dan Ion Negatif .

Fungsi 5 bahan ini adalah:

1)Laha gunung berapi : Mencairkan darah pekat, membakar kolestrol dalam darah dan sisa makanan yg tidak dihadamkan bertahun lamanya didalam darah dalam masa yg sama memberi oksigen dalam darah.

 2) Titanium: Mengaktifkan sel-sel lemah dalam badan disebabkan radiasi yg tidak patut ada dalam badan contoh radiasi telefon . Dengan ada nya titanium ini memberi tenaga kepada pesakit

3) Arang batu putih: Sebagai ejen anti-pereputan dan menyah bau kaki (fungsi sama seperti dutox yg tampal di telapak kaki).

4) Sinar Inframerah Jauh (SIJ): Melegakan tisu lembut yang rosak dengan meningkatkan peredaran Mikro Darah di dalam badan.

5) Ion Negatif menguraikan sel-sel yang berkelompok dengan memberi tenaga kepada sel-sel darah tersebut. Oleh itu sel-sel darah dapat membawa lebih banyak oksijen dan nutrien kepada tisu-tisu yang rosak, tidak sihat dan juga ke keseluruhan badan.

Gabungan KELIMA-LIMA elemen atau bahan ni didalam Produk Vken Ultimate Energy dan stokin vken membolehkan peredaran darah lebih lancar, darah mempunyai oksigen yang cukup DAN proses penyembuhan dan pemulihan penyakit adalah sangat berkesan dan dilakukan secara semulajadi.

Produk Vken Ultimate Energy dan stokin vken menggunakan campuran pelbagai bahan seperti SERAMIK HALUS, TURMALIN BERWARNA-WARNI, GERMANIUM, TITANIUM, PERAK, ARANG PUTIH DAN SEBAGAINYA YANG DINANOKAN TERLEBIH DAHULU sebelum digabungkan secara rata dalam gentian.

Antara penyakit Yang Dapat Diatasi Oleh Stokin VKEN

 • TEKANAN DARAH TINGGI ~GAUT~KENCING MANIS~ASMA~SERING PENAT
 • MUDAH MENGANTUK~KOLESTROL~STROK~SERING KEBAS KEBAS
 • TEKANAN JANTUNG~KENCING TAK LAWAS~KURANG BERTENAGA
 • SAKIT SENDI~SERING KEBAS-KEBAS

Ketahanan stokin 5-7 tahun.Dari segi jangka hayat.Satu masa nanti stokin akan reput dengan sendiri dan ini menujukkan life time sudah habis. Boleh di tanam didalam pasu bunga dijadikan sebagai baja. (Kos sepasang stokin VKEN berharga 10 sen /hari sahaja , MURAH …cepat beli, kesihatan kita sangat penting supaya hidup kita ceria dan berbahagia , Insyallah.

Boleh dicuci dgn mesin basuh dan boleh dijemur dibawah pancaran matahari.

Kita amat mengalakkan supaya stokin dan Produk Vken Ultimate Energy ini dijemur dibawah sinaran matahari pagi antara jam 8 pagi hingga 12 tengahari.Stokin akan menyerap vitamin E pada matahari dan amat baik untuk badan kita.

Stokin VKEN adalah dalam 1 saiz sahaja .Sesuai digunakan oleh kaki kecil atau kaki besar. Semua saiz kaki boleh pakai stokin VKEN dan lebih selesa.

Lihat vodeo di bawah untuk melihat ujian ke atas darah manusia yang tidak sihat:

Memang berbaloi , boleh pakaian kesihatan ini tahan selama 5 tahun. Kos sehari 10 sen sahaja. dan boleh merawat 15 bjenis penyakit.

STOKIN VKEN DAN Produk Vken Ultimate Energy YANG SERBAGUNA.

BOLEH DIKONGSI GUNA DENGAN SEMUA AHLI KELUARGA. AYUH BELI – RUGI TAK BELI- DENGAN KESIHATAN BAIK, HIDUP  KITA SELESA DAN BERBAHAGIA. MURAH DENGAN KOS 10 SEN SEHARI SAHAJA dalam masa 5 tahun. INSYALLAH. (Rm 212.00/1800 hari= 10 sen/hari) Jangkamasa stokin boleh digunakan selama 5 Tahun.

15 Jenis Penyakit yang telah disahkan mendapat kesan positif daripada penggunaan produk V-ken seperti di bawah:

 1. kencing manis (Diebetes): Bacaan mula menurun dan pengambilan ubat dapat dikurangkan (menggunakan stokin ajaib V-Ken dan mengambil air suam/ mineral yang banyak).
 2. Gout: Bengkak surut & sembuh dan tiada alahan makanan (menggunakan stokin ajaib V-ken dan mengambil air suam/mineral dengan banyak).
 3. Magrain: Kekerapan semakin berkurangan dan kesakitan pulih dengan segera (menggunakan stokin ajaib V-ken).
 4. Susah Tidur Malam (Insomnia): Mendapat tidor yang nyenyak dan teratur (hanya menyarung stokin ajaib V-ken dan mula mendapat tidur lena dari malam pertama penggunaan).
 5. Mati Pucuk: Alat sulit kembali berfungsi (menggunakan stokin ajaib V-ken, V-pilot, V-siri dan Reborn Cream)
 6. Strok/Lumpuh(Permulaan Akibat Lemah jantung): Pesakit mula mampu menggerakkan kembali anggota badan (menggunakan set lengkap V-siri dan Reborn Cream seperti disyorkan)
 7. Sakit pinggang: Kesakitan beransur hilang (untuk tindakanbalas yang segera, letakkan stokin ajaib V-ken di tempat yang sakit).
 8. Seselma: Bersin berkurangan dan hilang, hingus beransur kering. Termasuk bayi hingga dewasa (memakai stokin ajaib V-ken).
 9. Jerawat Batu: Tiada lagi jerawat batu yang tumbuh (menggunakan stokin ajaib V-ken dan disarankan menggunakan Reborn Cream untuk wajah lebih berseri dan awet muda).
 10. Sakit/ Sengal/ Kebas Kaki, Tangan dan Lutut: Beransur hilang. Boleh bergerak tanpa bantuan tongkat (menggunakan stokin ajaib V-ken dan knee-pad untuk lutut).
 11. Kebas tangan: Kebas tangan beransur hilang (menggunakan V-ken wrislet).
 12. Sakit Gigi: Kesakitan beransur reda (letakkan stokin di pipi atau gigit stokin di bahagian yang sakit).
 13. Senggugut (Period Pain): Tidak lagi sakit seperti selalu, darah berjalan lancar dan tidak berketul (memakai stokin ajaib V-ken pada setiap malam).
 14. Kuku Cekam: Kesakitan beransur hilang dan jari kaki yang sakit semakin sembuh (menggunakan stokin ajaib V-ken).
 15. Ketumbit dan Bengkak Kaki Akibat Gigitan Nyamuk: Surut dan hilang dengan segera (letakkan stokin ajaib V-ken di atas tempat yang bengkak).

rawat pelbagai penyakit

Belian melalui CIMB Bank sahaja.                                                      

A)Semenajung Malaysia , harga barang perlu tambah kos penghantaran RM7.00/pasang

B) Sabah, Sarawak, Labuan, harga barang perlu tambah kos penghantaran RM11.00/pasang

Whatapp atau sms nama penuh dan alamat penuh tuan/puan  ke 018-7866859 untuk saya poskan barang-barang yang tuan/puan telah beli. Dan boleh membuat pertanyaan.                              

Bayar di CIMB Bank (N0.Akaun: 7619677088) (NORAZAM BINTI AHMAD)

Klik link berikut:   https://www.youtube.com/watch?v=iW_fev5OGBc&t=61s

Sila layari laman web     http://sihatbertenaga.com/cart    untuk membuat belian produk ini secara online.

Sekian, untuk perkongsian ilmu untuk kali ini. Sampaikan ilmu ini kepada orang lain dan marilah kita mengambil pemakanan yang berkualiti supaya kesihatan kita sentiasa terpelihara untuk memudahkan kita mentaati semua perintah Alah SWT, Insyallah. Kita menangguhkan perbincangan ini dengan bacaan tasbih kifarah.

 

Pentingnya menjaga kesihatan dengan memilih pemakanan tambahan yang berkualiti.

Assalamualaikum kepada semua tuan dan puan,

Kita perlu memilih pemakanan tambahan yang berkualiti dan memberikan keperluan kepada badan kita untuk menjadi sihat dan bertenaga. Pada kali ini, saya hendak membincangkan pemakanan tambahan yang bernama Daun Belalai Gajah.

Herba perubatan ini dikenali sebagai Daun Belalai Gajah, Sabah Snake Grass (SSG), You Dun Chao atau Clinacanthus Nutans. Ia tergolong dalam keluarga Acanthaceae dan tumbuh dengan baik di negara-negara cuaca tropika seperti Malaysia atau Indonesia. Daun Belalai Gajah (Clinacanthus Nutans) boleh dibiak melalui keratan batang. Secara umumnya, kematangan SSG adalah 3-9 bulan.

KHASIAT DAUN BELALAI GAJAH (CLINACANTHUS NUTANS)

Mari kita teliti hakikat ini: Apa agaknya yang akan berlaku sekiranya seseorang yang sihat tidak makan selama 7 hari berturut-turut? Tidak syak lagi, orang ini akan mati kelaparan.

Selain udara dan air, makanan merupakan salah satu ciri utama untuk kita terus hidup. Ini bermakna, khasiat makanan menghidupkan nyawa seseorang. Khasiat makanan merupakan sumber hidup. Dari saat pembentukan embrio, sehinggalah hari kita menghembuskan nafas terakhir, kahsiat makanan menyuburkan badan kita setip masa. Inilah perhubungan di antara “khasiat makanan dan hidup”.

KHASIAT MAKANAN MENYEMBUHKAN SEL BADAN

Selepas setiap 6 bulan menerusi proses metabolisme, lebih kurang 90% daripada sel badan akan diperbaharui selepas setiap 6 bulan. Antaranya, sel perut diperbaharui setiap 7 hari, sel kulit lebih kurang 28 hari, sel hati 180 hari, sel darah merah setiap 120 hari, dan sebagainya. Pendek kata, dalam masa lebih kurang setahun, hampir 98% daripada sel badan akan diperbaharui.

Hanya dengan berbekalkan lebih 40 jenis khasiat makanan, menerusi proses-proses metabolisme dan pembaikpulihan yang bersilih ganti, bahagian-bahagian sel dan organ yang rosak akan diganti secara beransur-ansur dengan penghasilan sel-sel yang baru. Secara langsung, kebanyakan penyakit juga berkemungkinan tinggi untuk pulih sepenuhnya.

Daun Belalai Gajah (Clinacanthus Nutans) mempunyai kandungan flavonoid yang tinggi. Akarnya mengandungi betulin dan sebatian triterpenoids.

Daun kering tumbuhan Belalai Gajah mengandungi protein mentah (> 45%) dan 17 jenis asid amino. Nilai khasiatnya tinggi dengan kandungan pelbagai jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh badan. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin, asid amino, dan lain-lain yang memberi nilai perubatan yang baik atau kegunaan rawatan yang istimewa.

Keunikannya ada pada kandungan Vitamin C, protein mentah, serat, mineral, dan lain-lain yang amat tinggi. Vitamin C berkesan menghapuskan radikal bebas dalam badan kita.

Selain serat kasar dan kandungan kalsium yang tinggi, Daun Belalai Gajah juga tinggi dalam kandungan zat-zat yang lain. Daun ini juga mengandungi mineral sampingan tertentu seperti besi, zink, mangan, tembaga dan nikel. Kandungan Fosforus, kalsium dan magnesium dalam tumbuhan ini adalah tinggi. Oleh itu, mengamalkan pemakanan Daun Belalai Gajah memberi keberkesanan yang amat baik dalam pembekalan mineral dan mengekalkan keseimbangan sistem badan.

Daun Belalai Gajah juga dikenali sebagai Sabah Snake Grass ataupun You Dun Chao, ia adalah tumbuhan yang tidak bertoksik. Ia berasa manis dan pahit. Daun Belalai Gajah dikenali sebagai “Sambung nyawa” di Indonesia, Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pesakit-pesakit kanser di Malaysia mendapati bahawa pengambilan Daun Belalai Gajah membawa kesan anti-kanser yang ketara.

Daun Belalai Gajah membantu detoksifikasi, mengurangkan stasis dan bengkak, membantu urinasi dan menghapus basah, menyelaras haid, mengurangkan kesakitan, anti-radang dan anti-kanser. Secara tradisional, ia digunakan untuk rawatan nefritis, kanser hati, kanser perut, kanser prostat, batu karang, kanser esofagus, ia merupakan penyelamat pesakit-pesakit kanser. Selain daripada itu, ia juga boleh merawat sakit tekak, tonsillitis, hepatitis, demam kuning, anemia, penyakit kulit, tekanan darah tinggi, kekerapan kencing pada waktu malam, penyakit sendi, masalah haid, serta gigitan ular.

Penyelamat pesakit-pesakit buah pinggang.

Keputusan ujian menunjukkan Daun Belalai Gajah tidak bertoksik, mengandungi lupeol, betulin, triterpenoids, beta-sitosterol, flavonoid, kandungan kalium yang sangat rendah, sesuai untuk pesakit buah pinggang. Ia dipercayai mempunyai kesan ketara ke atas rawatan buah pinggang seperti nefritis, penyusutan buah pinggang, kegagalan buah pinggang dan batu karang.

Dalam tahun-tahun kebelakangan, terdapat ramai pesakit-pesakit kancer sembuh secara ajaib selepas pengambilan Daun Belalai Gajah telah dilaporkan secara meluas oleh akhbar-akhbar dan mencetuskan kegilaan. Oleh kerana kesan khasnya, ia mengubati pelbagai jenis kanser, termasuk limfoma, kanser hati, kanser paru-paru, kanser buah pinggang, kanser payudara, kanser nasofarinks, kanser rahim, kanser ovari, leukemia, kanser otak dan kanser prostat.

Alhamdulilah, setiap penyakit itu ada ubatnya kecuali penyakit maut.

Walau bagaimanapun, pengambilan daun mentah Belalai Gajah agak leceh, pengguna perlu mencuci dan mengisar daun mentah, tetapi dengan pengenalan ekstrak daun belalai gajah daripada You Dun Chao Healthcare Products Sdn Bhd (pengeluar pertama ekstrak daun belalai gajah di Malaysia), pengguna boleh membawa ekstrak ini dan mengambilnya bila-bila masa & di mana-mana tanpa sebarang masalah. Syarikat ini telah memperkenalkan 6 produk yang bahan utamanya daripada Daun Belali Gajah iaitu 

1)UTURN Plus Minuman Green Tea (botol plastik – 315 ml),

2)UTURN SSG Plus Drink (botol kaca – 500 ml),

3)UTURN King Herbs (kapsul) ,

4)UTURN  Tea Herba (uncang).

Klik link berikut:   https://www.youtube.com/watch?v=qwx3w3hYaMo&t=41s

Sila layari laman web     http://sihatbertenaga.com/cart    untuk membuat belian produk ini secara online.

Sekian, untuk perkongsian ilmu untuk kali ini. Sampaikan ilmu ini kepada orang lain dan marilah kita mengambil pemakanan yang berkualiti supaya kesihatan kita sentiasa terpelihara untuk memudahkan kita mentaati semua perintah Alah SWT, Insyallah. Kita menangguhkan perbincangan ini dengan bacaan tasbih kifarah.

 

Pentingnya menjaga kesihatan dengan memakan madu lebah yang asli

Assalamualikum dan Selamat Sejahtera,

Pentingnya kita mengambil madu lebah asli ini dalam senarai makanan kita.

Lebah adalah antara yang disebut dengan terperinci kerjayanya di dalam al-Quran. Hal ini boleh didapati di dalam al-Quran surah al-Nahl (ayat 65-69). Firman Allah:

Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibuat manusia, kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan, dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah memudahkan (bagimu). dari perut lebah itu, keluarlah minuman(madu) yang bermacam-macam warnanya. Di dalamya terdapat ubat yang boleh mnyembuhkan bagi manusia. sesungguhnya pada yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang yang memikirkannya.
Kisah seorang lelaki yang datang menemui Rasulullah mengadu tentang saudaranya yang sakit perut. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, dia hendaklah diberi minum madu. Namun, lelaki tersebut datang semula mengatakan penyakit saudaranya tidak juga sembuh. Nabi Muhammad s.a.w menyuruh saudara pemuda itu terus minum madu sehingga tiga kali. Jawab lelaki itu, saudaranya telah minum madu tetapi penyakitnya bertambah, akhirnya Nabi s.a.w berkata ”Allah benar dan perut saudaramu itu berbohong”. Lalu Rasulullah s.a.w sendiri memberi minum lelaki tersebut dengan madu dan dia akhirnya sembuh. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Madu lebah dapat merawat penyakit seperti : Asma – Haid – Resdung – Alahan – Jerawat – Rambut gugur – Barah – Letih – Sakit kepala – Buasir – Lendir kahak – Sakit pinggang – Batuk kering – Lemah jantung – Sakit sendi – Batuk – Mata – Sukar tidur – Darah Tinggi – Pening – Gastrik

Secara ringkas penerangan saintifik mengenai khasiat madu :

Antimicrobial Madu lebah berupaya bertindak sebagai bahan pengawet. Penyelidikan ilmiah menunjukkan madu lebah dapat mengawetkan buah-buahan dan sayuran daripada enzim yang boleh mengakibatkan ianya berubah kecoklatan dan rosak. Aktiviti antibakteria yang terdapat pada madu lebah ini adalah disebabkan kewujudan hidrogen hidroksida (agen pembunuh bakteria) dan organik antibakteria.

Antioxidants Madu lebah mengandungi pelbagai fitokimia ‘phytochemicals’ seperti asid organik, vitamin dan enzim yang sememangnya merupakan sumber diet yang penting bagi proses antioksida. Jumlah dan jenis antioksida adalah bergantung kepada kekuatan saripati madu lebah itu sendiri dan sumber bunganya. Biasanya, lebih gelap warna madu lebah menunjukkan lebih tinggi kandungan antioksida berbanding madu yang berwarna agak cerah (kekuningan). Antioksida dalam madu lebah mampu menghapuskan bahan-bahan radikal yang menjadi penyebab utama kepada penyakit-penyakit kronik.

Enzymes : Enzim memainkan peranan penting dalam madu lebah yang menjadikannya sangat penting untuk pengubatan dan makanan yang berkhasiat tinggi. Sebagai contoh, glucose oxidase berfungsi menukar glucose kepada gluconolactone yang menghasilkan asid gluconic dan hidrogen peroksida.

Pro-Biotic : Campuran madu lebah bersama yogurt dan produk tenusu lain akan meningkatkan lagi aktiviti, pertumbuhan dan kegalakkan bakteria baik, bifidobacteria untuk melawan bakteria jahat bagi keseimbangan usus yang sihat.

Satu Penemuan Terbesar.

Dalam usaha-usaha untuk mengelakkan Saluran Vena Tersumbat, Penyakit Jantung, Kolesterol Tinggi, Memperbaikki Saluran Darah, Menggalakkan Sistem Imuniti Badan.

Keputusan yang menakjubkan selepas 30 hari . 100% semulajadi. Dos Harian untuk Kehidupan yang sihat.

Indikasi: Bawang Putih, Halia, Limau, Cuka Pati Epal, Madu.

Arahan: Ambil 30 ml setiap hari sebelum sarapan. Goncang botol sebelum minum.

Klik link untuk baca lebih lanjut:   http://sihatbertenaga.com/cart/?wpsc-product=se7en
Semuga kita dapat amlakan dan sampaikan kepada orang lain, Insyallah. Kita tangguhkan perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

Petua menjaga kesihatan supaya sentiasa sihat dan bertenaga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

Kesihatan sangat penting dalam kehidupan kita. Dalam agama islam, Allah SWT sangat mengambil berat tentang penjagaan kesihatan.  Allah SWT berfiman yang bermaksud lebih kurang ” makan dan minumlah tetapi jangan berlebih-lebihan kerana Allah SWT tidak suka orang yang berlebih-lebihan.”

Di bawah ada 8 cara menjaga kesihatan supaya kita sentiasa dalam keadaan berat badan yang seimbang dan sentiasa berada dalam keadaan sihat dan bertenaga. Insyallah.

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, badan akan terkejut. Badan akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasaanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi.

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara inimenyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. Keadaan ini akan menjejaskan kesihatan kita kerana ia mengandungi jumlah kaoli yang tinggi.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisma juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

Inilah 8 petua yang perlu kita amalkan supaya kita sentiasa dalam keadaan sihat dan ceria dan dapat menunaikan banyak amalan soleh. Oh ya,  tuan puan boleh memberi sebarang maklum balas atas rencana kesihatan yang saya bincangkan. Saya akan membalas sebarang soalan yang diberikan kepada saya.

Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

Pentingnya menjaga kesihatan dengan mengambil pemakanan yang seimbang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat serta kurang bersenam. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan.

 Malaysia dikatakan mempunyai masalah obesiti yang serius.

 “ Empat daripada sepuluh orang dewasa yang melebihi usia 18 tahun di negara ini sama ada mengalami kegemukan atau terlebih berat badan (obesiti). ”

 

  Makanan seimbang ialah pengambilan makanan yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Manusia memerlukan makanan dan vitamin untuk pembesaran dan menjaga kesihatan. Media massa turut mempopularkan pemakanan seimbang menerusi pelbagai program dan penulisan artikel mengenai pemakanan yang sihat ini. Oleh itu, wujud pelbagai kebaikan daripada makanan seimbang ini.

 1.  Pembesaran manusia itu lebih sempurna daripada aspek fizikal.

 Tubuh badan menerima semua keperluan zat yang diperlukan untuk membina tubuh badan yang kuat daripada keperluan fizikal manusia. Keupayaan fizikal yang ketara ini menjadikan seseorang manusia itu boleh menjalankan tugasnya dengan begitu baik dan sempurna. Jelaslah, pemakanan seimbang menjadikan fizikal manusia itu lebih baik berbanding manusia lain yang kurang menjaga aspek pemakanannya.

 2.  Memberikan vitamin yang cukup kepada badan.

 Keperluan vitamin yang cukup ini menjadikan tubuh manusia itu lebih tahan untuk menghadapi sebarang jangkitan penyakit atau tidak mudah untuk jatuh sakit. Kesihatan manusia dikatakan perkara yang paling penting dalam kehidupan seseorang itu. Sesungguhnya, manusia yang mengamalkan pemakanan seimbang akan mempunyai kesihatan yang sihat sejahtera sahaja.

 3.  Mampu mengawal kadar obesiti.

 Salah satu aspek utama dalam pemakanan seimbang ialah manusia perlulah mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil tetapi cukup khasiat yang diperlukan oleh badan. Pengawalan pemakanan sebegi menjadikan tubuh seseorang itu tidak terlalu gemuk dan memudahkan mereka untuk menjalankan pelbagai aktiviti terutama aktiviti senaman yang mampu menyihatkan badan pula. Oleh itu, obesiti mampu diatasi jika seseorang itu mempunyai diet pemakanan seimbang dalam hidupnya.

 4.  Perkembangan mental seseorang itu tidak terganggu.

 Kekurangan zat makanan yang tertentu boleh menjejaskan kesihatan dan menjadikan mental seseorang itu tidak cukup cerdas atau mudah letih apabila cuba menyelesaikan sesuatu perkara yang dialami dalam kehidupan seseorang itu. Keadaan ini menjadikan seseorang itu gagal berfikir untuk menyelesaikan masalahnya dengan lebih efektif berbanding dengan individu yang seimbang aspek pemakanannya. Jadi, pemakanan seimbang menjadikan aspek mental manusia lebih stabil dan berdaya tahan.

 Kesimpulannya

 Kita perlu mengambil makanan yang seimbang kerana semua kepentingannya sudah dinyatakan tadi. Bukan sahaja individu tetapi masyarakat dan seterusnya negara akan menerima kesan positif daripada pemakanan yang baik ini. Jika masyarakat masih ingkar dan tidak mahu berubah sudah pasti jumlah pesakit penyakit kronik di negara ini akan bertambah pula. Ketika itu mungkin sudah terlewat untuk kita semua mengambil langkah pencegahannya. “Tepuk dada tanya selera”.

Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

Pentingnya minum air kosong 3 liter sehari untuk mendapat kesihatan yang baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT dan mendapat kesihatan yang baik

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan untuk mendapat kesihatan yang baik.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

11. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.

Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

 

Pentingnya bersenam untuk menjaga kesihatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

1. Badan manusia dijadikan atau dicipta oleh Yang Maha Pencipta memang untuk berjalan.

2. Berjalan selama 30 minit setiap hari dapat mengurangkan separuh daripada kadar mendapat diabetes, dan berjalan juga mengurangkan risiko mendapat diabetes di kalangan orang yang berumur lebih daripada 60 tahun sebanyak 70%.

3. Berjalan mengurangkan risiko mendapat strok lebih daripada 25%.

4. Berjalan mengurangkan penyakit darah tinggi (hipertensi). Badan kita mempunyai sejumlah lebih daripada 100,000 batu (160,934.4 km) salur darah. Salur-salur darah ini menjadi lebih sihat dan berfungsi dengan lancar apabila seseorang itu berjalan.

5. Berjalan mengurangkan risiko mendapat kanser.

6. Wanita yang selalu berjalan dapat mengurangkan risiko mendapat kanser payudara sebanyak 20% dan kanser kolon sebanyak 31%.

7. Orang yang selalu berjalan mempunyai badan yang lebih sihat, lebih tahan daripada serangan penyakit dan jika sakit akan cepat sembuh.

8. Sebenarnya, kita tidak perlu berjalan banyak, berjalan 30 minit sehari pun sudah mencukupi dan memberi kesan yang besar terhadap kesihatan kita.

9. Orang lelaki yang berjalan 30 minit sehari dapat mengurangkan risiko mendapat kanser prostat dengan begitu ketara, dan mampu mengurangkan risiko mendapat kanser kolon sebanyak 60%.

 

10. Orang lelaki yang mengidap kanser prostat dan mengamalkan aktiviti berjalan setiap hari didapati dapat mengurangkan kadar kematian disebabkan kanser ini sebanyak 46%.

11. Berjalan juga membantu mencegah depresi (kemurungan), dan bagi mereka yang mengidap penyakit kemurungan ini mampu mengurangkan tahap kemurungan dengan berjalan. Ini disebabkan berjalan akan menggalakkan pengeluaran endorphins yang membantu seseorang itu berasa seronok, riang dan tenang.

12. Berjalan menguatkan jantung dan tulang.

13. Berjalan memperbaiki sistem peredaran darah.

14. Berjalan mampu menjana pengeluaran neurokimia positif jika dilakukan dengan seronok dan rela, bukan dipaksa-paksa. Kesannya akan menjadi lebih baik dengan bantuan amalan pemakanan sihat.

15. Kesan berjalan selama 30 minit sehari lebih baik berbanding kesan penurunan berat badan sebanyak 20 pound (9 kg) terhadap kesihatan tubuh.

16. Berjalan mengurangkan risiko darah beku atau tersumbat di kaki.

17. Orang yang berjalan secara regular mampu mengurangkan risiko mendapat thrombosis salur darah dengan ketara.

18. Orang yang suka berjalan akan kurang mendapat selesema berbanding dengan orang yang malas berjalan.

19. Berjalan selama 30 minit sehari itu tidak perlu dilakukan sekali gus. Ia boleh dilakukan selama 15 minit pada waktu pagi dan 15 minit lagi pada waktu petang atau malam. Kesannya adalah sama jika dilakukan 30 minit secara terus.

20. Apabila berjalan kita akan berasa sihat di samping membantu menyembuhkan penyakit lebih cepat kerana berjalan mampu memperbaiki tahap kesihatan dari segi biologi, fizikal, psikososial dan emosi.

Oleh itu, jadikan aktiviti berjalan sebagai amalan harian, sama ada di rumah, di tempat kerja atau di tempat-tempat riadah. Berjalanlah sekurang-kurangnya 30 minit sehari bagi mendapatkan manfaatnya.

Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

Pentingnya menjaga kesihatan dengan mendapatkan tidur yang berkualiti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

 Sebagai manusia biasa kita memerlukan tidur yang cukup setiap malam iaitu antara 7 hingga 9 jam. Kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur kurang dari 6 atau 7 jam se malam berisiko mendapat banyak penyakit. Dalam kehidupan yang serba canggih ditambah pula dengan tekanan serta gaya hidup sekarang ini, agak sukar bagi kita mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Mungkin ini adalah salah satu sebab banyak sangat orang yang berpenyakit sekarang ini.

Di antara kebaikan cukup tidur ialah:

1. Jantung sihat

 Serangan sakit jantung dan strok biasanya berlaku pada awal pagi. Kurang tidur akan menaikkan lagi tekanan darah dan paras kolesterol yang menjadi punca kepada penyakit jantung dan strok. Oleh itu, cukup tidur setiap malam (7 – 9 jam) adalah diperlukan supaya jantung lebih sihat.

 2. Mencegah kanser

 Orang yang bekerja sehingga lewat malam atau bekerja giliran malam adalah berisiko tinggi mendapat kanser payudara atau kanser kolon kerana mereka lebih banyak terdedah kepada cahaya lampu pada waktu malam. Sebenarnya, terdedah kepada cahaya lampu akan menurunkan paras melatonin dalam darah. Hormon melatonin ialah hormon yang menyebabkan kita mengantuk dan juga berfungsi menentang kanser kerana melatonin berupaya membantutkan pertumbuhan tumor kanser. Oleh itu, kita digalakkan tidur malam dalam gelap (tidak memasang lampu) bagi membolehkan badan kita mengeluarkan jumlah melatonin yang diperlukan.

 3. Kurangkan stres

 Apabila tidak cukup tidur malam, esoknya badan akan letih dan stres yang boleh meningkatkan tekanan darah dan pengeluaran hormon stres. Seterusnya, tekanan darah tinggi akan meningkatkan risiko mendapat serangan sakit jantung dan strok. Hormon stres pula akan menyebabkan sukar tidur. Oleh itu, tidur yang cukup diperlukan oleh badan bagi mengurangkan stres.

 4. Kurangkan keradangan

 Peningkatan paras hormon stres akan meningkatkan proses keradangan dalam badan yang juga merupakan salah satu faktor penyebab risiko penyakit jantung, kanser dan diabetes. Keradangan juga mempercepatkan proses penuaan daripada sepatutnya.

 

5. Menyegarkan badan

 Tidur malam yang cukup membolehkan badan mengumpulkan lebih banyak tenaga, tidak mengantuk selepas bangun dan sentiasa segar untuk menjalankan tugas harian.

 6. Menguatkan ingatan

 Mimpi semasa tidur dapat menguatkan daya ingatan kerana semasa badan rehat waktu tidur nyenyak, otak pula sibuk memproses segala pengalaman dan peristiwa yang dilalui dan mengaitkannya dengan perasaan dan ingatan seseorang. Oleh itu, mendapat tidur yang berkualiti (cukup tidur tanpa gangguan) akan menghasilkan daya ingatan yang lebih baik.

 7. Membantu menurunkan berat badan

 Kebanyakan kita menganggap bahawa dengan kurang tidur dapat menguruskan badan, tetapi kajian terkini menunjukkan sebaliknya di mana orang yang mempunyai habit tidur malam kurang dari 7 jam mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Ini kerana kurang tidur menyebabkan hormon dalam badan tidak seimbang yang mempengaruhi selera makan. Ini kerana pengeluaran hormon ghrelin dan leptin yang diperlukan bagi mengawal selera makan akan terganggu kerana kurang tidur. Ini menjadikan seseorang itu mempunyai selera makan yang sukar dikawal.

 8. Tidur sebentar waktu siang lebih sihat dan produktif

 Tidur sebentar waktu siang, sebaik-baiknya sebelum waktu zohor, digalakkan dalam Islam kerana ini adalah amalan sunnah Rasullulah SAW sejak 1434 tahun yang lalu, bagi mengembalikan tenaga.

 Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda: “Memakan sahur itu boleh memberi kekuatan untuk berpuasa pada siang hari dan qailullah (tidur sekejap) pada siang hari (sebelum Zuhur) boleh memberi kekuatan untuk qiamullail.” (HR Ibnu Abbas)

Sejak kebelakangan ini beberapa kajian dilakukan bagi melihat keberkesanannya, contohnya kajian di Greek ke atas 24,000 orang dewasa yang tidur sebentar waktu siang beberapa hari seminggu dapat menurunkan risiko mati disebabkan penyakit jantung. Tidur sekejap waktu siang juga dapat memperbaiki daya ingatan, fungi kognitif dan mood. Dapatan ini mengesahkan manfaat tidur sekejap waktu siang seperti yang biasa diamalkan oleh orang Islam.

9. Mengurangkan risiko kemurungan (depresi)

 Cukup tidur malam juga menggalakkan pengeluaran hormon serotonin, sebaliknya kurang tidur akan mengganggu pengeluaran serotonin yang menyebabkan kemurungan. Oleh itu, bagi mencegah kemurungan, pastikan kita cukup tidur selama 7-9 jam setiap malam.

 10. Membantu memperbaiki sistem badan

 Semasa tidurlah badan kita memperbaiki apa-apa kerosakan sel atau tisu badan yang disebabkan oleh stres, sinaran UV, dan lain-lain keroskan. Lebih banyak protein dihasilkan semasa tidur dan protein inilah yang membentuk sel-sel baru bagi menggantikan atau memperbaiki sel-sel yang rosak.

 Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.

Tip Kesihatan : Kekal Bertenaga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan puan,

Tip kesihatan untuk menjaga kesihatan supaya  kita kekal sihat dan  bertenaga

 1. Mendapat tidur yang cukup.
 2. Bersenam paling kurang 30 minit sehari.
 3. Minum air kosong paling kurang 3 liter sehari.
 4. Menggunakan produk Vken.
 5. Mengambil pemakanan yang seimbang.
 6. Mengambil pemakanan tambahan.

Jumpa lagi di hari lain dengan tajuk perbincangan yang lain. Mariah kita bersama-sama menjaga kesihatan .Semuga kita amalkan semua ilmu ini dan sampaikan kepada orang lain.  Insyaallah. Kita tangguh perbincangan kita dengan tasbih kifarah.